Olen yleisesti ottaen sitä mieltä, että varsin monet asiat tulisi kieltää. Minulta on kysytty useiden vaatimusteni kohdalla, olenko vakavissani, ja voin sydämeni pohjasta vakuuttaa, että kyllä olen!

Elämme pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, joka tarjoaa kansalaisilleen mm. verorahoilla kustannetun terveydenhuollon. Jos kaikki mahdolliset terveydelle vahingolliset asiat olisivat sallittuja, riittävän terveydenhuollon kustannukset ylittäisivät tasavallan budjetin moninkertaisesti, eikä tämä tule kysymykseen. Jo nyt verorahotteinen terveydenhuolto on täysin retuperällä johtuen liian alhaisesta verotuksesta ja valtiovallan liian liberaalista asenteesta kaikenlaisia terveydelle vahingollisia ja muuten vain paheksuttavia asioita kohtaan.

Hyvinvointivaltio ja rajoittamattomat yksilönvapaudet eivät kuulu yhteen! Tarvitsemme paljon erilaisia kieltoja, joilla kansanterveydelliset uhkat eliminoidaan. Ne, jotka haluavat rajoittamattomia yksilönvapauksia, voivat muuttaa esimerkiksi johonkin sisällissotaa käyvään Afrikan valtioon. Me, jotka "viidakon lain" sijaan haluamme elää hyvinvointivaltiossa, joudumme ottamaan lainsäädännössä vastuun niistä kanssaihmisistä, jotka eivät ilman kieltoja osaa elää terveellisesti ja kunniallisesti.

Mielestäni tehokkain tapa kieltää terveydelle vahingolliset asiat on laajentaa huumausaineen määritelmää kattamaan myös ne. Huumausaineiksi voisi helposti luokitella kaikki sellaiset asiat, joilla on jonkinlainen huumaava tai riippuvuutta aiheuttava vaikutus.

Nykyinen huumausainelainsäädäntömme on täysin epäuskottava, sillä nikotiini ja etanoli ovat laillisia huumausaineita, vaikka esimerkiksi paljon vähemmän vahingollinen kannabis ei ole. Ei ole siis mitään loogista perustetta sille, mikseivät myös tupakka ja alkoholi kuuluisi kieltolistalle. Olen pohtinut myös kahvin asemaa ja päätynyt siihen, että senkin voisi kieltää, koska se on portti kovempiin huumeisiin.

Nikotiinin ja etanolin kieltämisen jälkeen seuraava merkittävä askel olisi luokitella suuri osa ns. "viihteestä" huumeeksi. Seuraavassa alustava lista viihteeseen luokittautuvista asioista, jotka olisi mielekästä luokitella huumausaineiksi:
  • Konemusiikki ja kaikki muukin sellainen musiikki, joka aiheuttaa kuulijoissaan muuntuneita tietoisuudentiloja.
  • Pornografiset tuotteet on myös tarkoitettu tuottamaan tietynlainen tietoisuudentilan muutos, ja ne aiheuttavat myös hyvin helposti riippuvuutta.
  • Jatkuvaan juoneen perustuvat TV-draamasarjat (etenkin ns. saippuaoopperat). Nämä sarjat on tarkoituksella suunniteltu niin, että katsoja ei voi missään nimessä jättää yhtäkään jaksoa katsomatta (eli joutuu muodostamaan sarjaan riippuvuussuhteen).
  • Internet-videopelit, jotka on suunniteltu siten, että pelaajan on menestyäkseen pysyteltävä pelimaailmassa mahdollisimman suuri osa ajastaan. Esimerkiksi World of Warcraft -niminen peli kuuleman mukaan jopa rankaisee siitä, jos pelin pelaamisessa pitää pitkiä taukoja.
  • Joukkueurheilulajit, jotka aiheuttavat ns. "faniutta" eli kiihkomielistä yksittäisen joukkueen kannatusta. Esimerkiksi jääkiekon katsojat ovat täysin huumeitten vaikutukseen verrattavissa olevassa hurmostilassa suosikkijoukkuettaan kannustaessaan, ja eri kannattajajoukkojen väliset ristiriidat ovat esimerkiksi jalkapallossa saaneet aikaan valtavia tappeluja, mellakoita ja jopa ainakin yhden sodan Etelä-Amerikassa. Joukkueurheilu ei siis lukeudu sivistysvaltiolle sopiviin viihdemuotoihin.
  • Kaikkien sellaisten artistien äänitteet, esiintymiset ja radiosoitot, jotka ovat keränneet ympärilleen "faneja". Esimerkkejä tällaisista artisteista löytyy esimerkiksi levymyyntilistojen kärkisijoilta.
Nämä ehdotukset ovat tietenkin vasta alkua. Kannatan ennaltaehkäisevää politiikkaa, jossa tulisi kieltää myös sellaiset asiat, jotka toimivat PORTTINA terveydelle vahingollisiin asioihin. Esimerkiksi suuri osa nuorison ns. "alakulttuureista" on arvomaailmaltaan vinoutuneita ja johdattavat rikollisuuteen ja kansanterveydellisiin ongelmiin, joten ne tulisi kieltää tai ainakin niiden vaikutusmahdollisuuksia vähentää.

Koska nuorison alakulttuurit ovat usein hyvin keskeisesti kytkeytyneet tiettyihin nuorisomusiikin tyyleihin (eli ns. "genreihin"), olisi helpointa yksinkertaisesti kieltää nämä kyseessä olevat musiikkityylit. "IT-elämäntapa" taas on esimerkki alakulttuurista, johon ei liity mikään yksittäinen musiikkityyli kovinkaan vahvasti, mutta sen vaikutusmahdollisuuksia voidaan vähentää kieltämällä mm. Assembly-tapahtuma, IRC-keskustelujärjestelmä ja kaikenlaiset "nörttien" leuhkimistarkoitukseen kehitetyt tietokoneohjelmistot, kuten OpenBSD-käyttöjärjestelmä.

Kansanterveydellisesti perusteltujen kieltojen lisäksi tarvitsemme myös lukuisia ekologisesti perusteltuja kieltoja ihmiskunnan ja muun luonnon elossapysymisen varmistamiseksi. Mutta nämä aion käsitellä vasta myöhemmissä kirjoituksissani.

Kaiken kaikkiaan kiellettäviä asioita on kuitenkin niin paljon, että aion koota myös erillisen listan niistä asioista, jotka pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa tulisi SALLIA.